The list

~
Den här listan är över konkreta saker Du kan göra för att bidra till en bättre värld! Kom med mig och börja på 1..
~

1. Bli inspirerad. Det finns många sett att bli inspirerad, för mig är det svårt att berätta för dig vad som gör dig engagerad och på vilket sätt du lättast blir inspirerad. Vad jag kan är att lista upp saker som har inspirerat mig. Allt från citat, logstatusar till youtubeklipp.

Get inspired, listen to others storys!

Här har du en historia som gett mig mycket. En person jag har fått lyckan att träffa. Hon har med sina egna händer byggt ett barnhem, från början utan några som helst bidrag. Och nu är hon ansvarig för en välgörenhet och ett barnhem i Cambodia.

http://www.lovecambodia.co.uk/                                                                                      Emma, du är en underbar person!

Lyssna på när Natalie Warne berättar om hur hon hjälpte till att rädda barnsoldater i Afrika

 Ett otroligt vackert tal av Charlie Chaplin / Beutiful speech Charlie Chaplin

Vem kan inte se upp till en man som Martin Luther King

Dalai Lama har talat om frihet, medkänsla och om krig i många år. Allt jag läst av honom är otroligt inspirerade. Han är så otroligt klok och godhjärtad.

‎It is the nature of human beings to yearn for freedom, equality and dignity. If we accept that others have a right to peace and happyness equal to our own, do we not have the responsibility to help those in need?

-Dalai Lama

2. Volontär Arbeta. Jag tror nog att vi alla har tid över om vi vill, de vill säga om man har en fritid. Om du jobbar tretton timmar per dag och är ledig en dag i veckan så begär jag självklart inte att du ska må dåligt över att du inte har tid att volontär arbeta, nä, om du jobbar så mycket eller är så upptagen förstår jag dig. Vanliga människor har tid då och då. Det handlar bara om att vilja sätt tid till något. Så länge du vill så kan du!

Det finns ju ett hav av olika Välgörenheter men ofta har dom inga direkta välgörenhets uppgifter just till dig. Jag har här sidor som du kan hitta volontär arbete nära dig!

http://www.volontarbyran.org/

och kanske om du är villig att resa..

http://www.blueberrysprak.nu/aeventyr/

http://www.volontarresor.se/

Hjälp samhället att hjälpa!

3. Starta en namninsamling. Om du vet något som skulle kunna förbättras, eller någon annan kanske har en Idee och du har förmågan att övertyga med ord. Skapa en Namninsamling!

http://www.namninsamling.com/site/

http://www.youthforhumanrights.org/sv/take-action/petition.html

Mycket har startat på papper och underskatta aldrig kraften att förändra genom ord

4. Ge en gåva. Ge någon det vaccin det behöver eller ge en famlij en get. Eller ge direkta pengar. Det som verkar vara så lite för oss kan va så otroligt mycket för andra.

http://unicef.se/gavoshop/kategorier/12-mest-behovda-just-nu

http://www.lovecambodia.co.uk/donate.php

http://www.lakareutangranser.se/gava/

http://www.actionaid.se/engagera_dig/aktuell_insamling/stod_kvinnor/

http://www.sos-barnbyar.se/butik/priv/Pages/default.aspx

Och det finns många många mer..

5. Bli Fadder. Och så det självklara. Att bli fadder. Mitt råd är att du hittar en välgörenhet som jobbar där du känner behövs mest hjälp eller gällande det du står närmst. Att ge bara 50kr kan göra så mycket, det kanske känns helt meningslöst men det är långt från så det är. Tänk att istället för att köpa den där drickan på 7eleven kan du mata ett barn en tid framöver. Här är några exempelen på olika välgörenheter som kan kan bli fadder hos.

 http://www.actionaid.se/engagera_dig/bli_fadder_nu/

https://www.sos-barnbyar.se/fadder/bli_fadder/Pages/default.aspx?et_cid=2&et_lid=7479&et_sub=v%C3%A4lg%C3%B6renhet

http://unicef.se/varfor-varldsforalder

http://www.barnfonden.se/

6. Tänk ibland på va du köper. Läkarmissonen har sina Second Hand butiker där det säljer kläder som en gång vart använda. Jag själv har handlat en hel del kläder där, kläder jag använt i många år. Pengarna går till Katastof hjälp, Utbildning, Social Omsorg och Matrialbistånd.

http://www.lakarmissionen.se/portal/page/portal/lakarmissionen/Second_Hand

När du ser märket Fairtrade, Så köp! Då har säkert sätt märket förut. Det betyder att alldså  Rättvisemärkt. Och sånt gillar vi! Vi gillar rättvisa! Fairtrade är en oberoende produktmärk-ning. Välj Fairtrade-märkta produkter och skapa förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor

7. Starta din egna insamling. Fyller du jämt i år, ska du gifta dig eller springa marathon? Vill din skola eller din förening ordna en tävling eller göra något tillsammans? Utmana dina vänner på ett roligt sätt och gör samtidigt en god gärning genom att starta en insamling hos SOS Barnbyar

http://insamling.sos-barnbyar.se/Pages/default.aspx?et_cid=2&et_lid=7479&et_sub=starta%20insamling

Insamling till Läkarmissonen http://www.lakarmissionen.se/portal/page/portal/lakarmissionen/Webaidshop/EI

UNICEFs                                                                                                          http://unicef.se/egna-insamlingar

8. Skriv och förändra. Något jag tycker alla ska göra utan undantag är att skriva under för de mänskligarättigheterna! Alla i alla länder kan va med! All information om det finns på:

http://www.humanrights.com/#/home

Under Born equal skriver jag även om De rättigheter alla ska ha men inte får

9. Sprid budskapet! The more the mirrier! Sprid ordet vidare, diskutera, debattera sprid länkar och citat på nätet. Allt gör en skillnad. Säg till din mamma att också sprida ordet, det har i alla fal jag gjort! Ju mer vi är desto större chans har vi att göra en stor skillnad. Även om alla skillnader är stora. Tillsammans kan vi vara oslagbara.

Vi är trotts allt del av samma värld och andas samma luft. Vi är en del av varandra och utan våra medmänniskor skulle vi förtina. Vi förlitar oss på att andra ska ta hand om oss när vi är sjuka eller vi förlitar oss på att andra har tillverkat den medicin vi behöver just då. Utan begravnings byråer skulle vi själv behöva begrava våra kära. Utan busschafören skulle vi inte komma till jobbet tid eller utan bilen skulle jag aldrig kunna jobba en timme från mitt hem. Någon har gjort den bilen, några har byggt vägarna och bussrna, det jag vill säga är att vi behöver varandra och  vi behöver förlita oss på andra i många tillfällen. Varför ska då inte en liten flicka i bangadesh kunna förlita sig på andra och se till att hennes rättigheter inte krängs? Alla är vi del av det som finns till och jag anser att vi alla har ett ansvar som människor. Ett ansvar för våra medmänniskor och för vår värld.

10. Kontakta myndigheter eller politiker. Oftast är det så att man får tjata och tjata, skicka brev efter brev. Om man har orken och en underbar orsak som engagerar en, kanske något man brinner för, är allt värt det. Man ska aldrig ge upp något man tror på brukar jag säga, så länge man inte gett har man inte misslyckats och man är bunden till att lyckas till slut. Det gäller nästan allt som går att nämna och inte mist när det gäller sådant här!

Man kan kontakta politiker i sin kommun, gå bara in på kommuens sida så ska det finnas upplistade där om du inte hittar, goolgla på din stads/kommuns namn och ”kontakta politiker”.

Kanske har du något att säga till Moderaterna                   http://www.moderat.se/web/kontakt.aspx                             http://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/Moderata-samlingspartiet/

Eller något annat parti.. Få din röst hörd!

11. Ge blod till behövande. En mänsklig gärning. Först måste du testa om du Kan ge blod men domflesta mellan 18-50 år som är friska och väger mer än 50kg kan bli blodgivare.Oftast kan du bara enkelt svara på lite frågor på under ”Kan jag ge blod” på hemsidan under. På sidan finns det många berättelser om hur blodgivning har hjälpa människor i nöd.

http://geblod.nu/regionsvaljaren/

OM DU KOMMER PÅ NÅGOT SOM BORDE LIGGA I DENNA LISTA SNÄLLA KOMMENTERA SÅ LÄGGER VI TILL DET 🙂

1 thought on “The list

  1. Ping: Har du någonsin undrat vad du kan göra för mänskligheten? | powerofcompassion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s